Over Marieke Wijnbeld

Ik ben Marieke Wijnbeld, de vrouw achter MAÄT.

 

In 2004 rondde ik mijn studie Rechten aan de Universiteit van Utrecht af. Sindsdien ben ik werkzaam als jurist voor non-profit organisaties.

 

Ik geloof dat ik het bestuurders van parochies en andere katholieke organisaties zoveel gemakkelijker kan maken, zodat ze weer tijd en energie overhouden voor de kern van hun taak: het besturen van de parochie en bouwen van een geloofsgemeenschap voor de toekomst.

 

Daarom startte ik in 2013 MAÄT juridische diensten, vanuit de overtuiging dat ik het bestuurders in de RK Kerk met mijn juridische kennis zoveel makkelijker kan maken.

 

Ik ben zelf parochiebestuurder geweest en werk inmiddels al ruim 10 jaar als jurist voor katholieke organisaties. Ik weet wat er speelt en hoe er betere en passendere oplossingen bereikt kunnen worden. 

 

Ik ben daarnaast bestuurder van diverse non-profit organisaties, waaronder de KWF SamenLoop voor Hoop Roermond.
 Over MAÄT

Mijn bedrijf MAÄT is groot en klein tegelijk. Groot qua kennis en ervaring, in vrijwel alle rechtsgebieden die relevant zijn voor parochies, PCI-en en andere katholieke instellingen. Maar klein genoeg om dicht bij u te staan, de katholieke wereld te kennen en snel te kunnen schakelen.

 

In de dagelijkse praktijk word ik ondersteund door een junior jurist, een juridisch medewerker en een administratief medewerker. Daarnaast beschik ik over een netwerk van advocaten, juridisch specialisten en fiscalisten die kunnen ondersteunen bij specifieke specialistische vragen.

De naam MAÄT

De naam MAÄT komt van de godin MAÄT, die het concept waarachtigheid, rechtvaardigheid en kosmische orde personifieert. In Europa leeft deze godin verder in de figuur van Vrouwe Justitia. MAÄT betekent op de eerste plaats ‘wat recht is’ en werd waarschijnlijk als naam gebruikt voor het werktuig waarmee handwerklui hun werk in goede banen lieten verlopen. Dit is hetzelfde idee dat bij de Grieken aan de basis ligt van het woord canon. Dit duidde eerst een rechte maatstok aan en later een regel, wet of canon waarmee het leven van mensen in rechte lijn werd gehouden.