Vanaf 1 juli 2025 vervalt het overgangsrecht binnen de Wet betaalbare huur. Dit heeft belangrijke gevolgen voor parochiebesturen die woonruimte verhuren binnen kerkelijk vastgoed.
Wat hield het overgangsrecht in?
Het overgangsrecht bood tijdelijke soepelheid bij het bepalen van huurprijzen en huurverhogingen, zodat bestaande huurcontracten geleidelijk konden worden aangepast aan de nieuwe normen van
betaalbaarheid en kwaliteit.
Wat verandert er na 1 juli 2025?
Vanaf die datum gelden de strenge regels van de Wet betaalbare huur zonder uitzondering. Dit betekent:
- Striktere huurprijsplafonds: Huurprijzen moeten aansluiten bij de kwaliteit en het gebruik van het pand, zonder dat er tijdelijk hogere huren mogen worden gevraagd.
- Beperkte jaarlijkse huurverhogingen: De maximale huurverhogingen worden nauwgezet gecontroleerd en liggen lager dan voorheen.
- Strengere koppeling tussen huurprijs en onderhoud: Woonruimte die niet voldoet aan minimale kwaliteitsnormen kan leiden tot verplichte huurverlagingen of investeringen in onderhoud.
Voor parochiebesturen betekent dit dat ze moeten zorgen dat de puntentellingen zijn uitgevoerd en huurprijzen – indien nodig – zijn aangepast.
Zo geldt voor woningen die vóór 1 juli 2024 in de vrije sector zijn verhuurd, maar volgens de nieuwe puntentelling onder de grens van 143 punten vallen, dat huurders van deze woningen hebben per direct recht hebben op een lagere huurprijs. Ze kunnen de verhuurder verzoeken de huurprijs te verlagen. Dit kan zonder tussenkomst van de Huurcommissie.
Waarom is dit relevant voor jou?
Kerkelijk vastgoed is vaak ouder en vereist specifieke kennis van zowel juridische als praktische aspecten van verhuur. Als voormalig parochiebestuurder en jurist met ruime ervaring help ik
parochies om deze nieuwe regels te implementeren zonder risico.
Wil jij weten hoe je jouw kerkelijk vastgoed vanaf 1 juli 2025 juridisch waterdicht en financieel verantwoord verhuurt? Neem contact met mij op voor een persoonlijke consultatie.
Reactie schrijven