Daar gaan we weer ..... belangrijke wijzigingen in het arbeidsrecht per 1 januari 2020

Zijn we net een beetje gewend aan de Wet Werk en Zekerheid die stapsgewijs sinds 2015 is ingevoerd, krijgen we nu weer te maken met nieuwe wijzigingen als gevolg van de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Ik zet de belangrijkste wijzigingen die relevant zijn voor parochies voor je op een rij:

 

 

 

1.   De ketenregeling wordt uitgebreid van 2 naar 3 jaar. Dit betekent dat er 3 tijdelijke contracten in maximaal 3 jaar kunnen worden aangegaan voordat sprake is van een vast contract. Het 4e contract of het contract dat de looptijd van 3 jaar overschrijdt, is automatisch een vast contract, tenzij er een tussenpoos van 6 maanden wordt ingelast.

2.   Vanaf dag 1 heeft een werknemer recht op een transitievergoeding. Tot nu toe moest iemand minstens 24 maanden in dienst zijn om aanspraak te kunnen maken op een transitievergoeding. Dit betekent dus ook dat een werknemer recht heeft op een transitievergoeding als het contract tijdens de proeftijd wordt beëindigd. Daarnaast wordt de transitievergoeding op een andere manier berekend. Iedereen heeft recht op een derde maandsalaris voor ieder kalenderjaar dat de arbeidsovereenkomst heeft geduurd of een evenredig deel daarvan. De verhoogde opbouw van de transitievergoeding voor werknemers die langer dan 10 jaar in dienst zijn vervalt.

3.    Er wordt een nieuwe ontslaggrond ingevoerd: de cumulatiegrond. Het is hierdoor mogelijk om meerdere      redenen voor het ontslag te combineren die samen een redelijke grond voor ontslag opleveren. De rechter kan bij ontslag op grond van de cumulatiegrond een extra vergoeding aan de werknemer toekennen. 

4.   Werkgevers betalen voor werknemers met een vast contract een lagere WW premie dan voor werknemers met een tijdelijk contract.

5.   Oproepkrachten worden beter beschermd en payrollmedewerkers krijgen dezelfde arbeidsvoorwaarden als werknemers die in dienst zijn.

 

De overheid heeft een checklist voor werkgevers ontwikkelt. Klik hier https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsovereenkomst-en-cao/wab-checklist-voor-werkgevers om te checken wat jij voor 1 januari 2020 moet doen.

 

Was deze informatie nuttig voor je? Deel dit bericht dan gerust met je mede bestuursleden. Ik zou het leuk vinden als zij zich ook inschrijven voor deze nieuwsbrief.

 

Mocht je naar aanleiding van deze nieuwsbrief nog vragen hebben, neem dan gerust contact met mij op via info@maatjd.nl

 

 

Foto van Corinne Kutz on Unsplash

Reactie schrijven

Commentaren: 0