Oeps, huurprijs vergeten te indexeren

Het komt regelmatig voor dat parochies vergeten om de huurprijs jaarlijks te indexeren. De vraag komt dan op of het mogelijk is om deze vergeten indexering op een later moment alsnog mee te nemen.

 

Sociale woonruimte

Een sociale woning is een woning waarbij een huurprijs geldt die onder de huurliberalisatiegrens valt. Voor 2019 is die grens vastgesteld op € 720,42 per maand. Er wordt gekeken naar de huurprijs bij aanvang van de huurovereenkomst. De liberalisatiegrens van voorgaande jaren kun je nakijken op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurverhoging/vraag-en-antwoord/huurliberalisatiegrens

 

In de wet is de huurindexering van sociale huurwoningen geregeld. Een voorstel tot indexering van de huurprijs moet je tenminste 2 maanden voor de ingangsdatum van de verhoging schriftelijk aan de huurder kenbaar maken. In de brief dien je te vermelden wat de huidige huurprijs is, het percentage waarmee de huurprijs wordt verhoogd, de nieuwe huurprijs, de ingangsdatum van de nieuwe huurprijs en de wijze waarop de huurder bezwaar tegen de verhoging kan maken. Ben je vergeten te indexeren, dan kun je de indexering niet alsnog vorderen.

 

Wel bestaat er een terugkeerregeling. Op grond van artikel 7:250 lid 3 Burgerlijk Wetboek is het mogelijk om, als de tussenliggende periode van huurverhogingen langer dan twaalf maanden is geweest, de eerstvolgende huurverhoging zoveel eerder te laten ingaan als de tussenliggende periode van de vorige huurverhoging langer dan twaalf maanden was. Op die manier kun je maximaal 2 vergeten indexeringen inhalen. Je kunt een vergeten of vertraagde indexering dus later in het jaar of het jaar daarop inhalen.

 

Geliberaliseerde woonruimte

In veel huurovereenkomsten van geliberaliseerde woonruimte is een ‘automatische’ indexeringsclausule opgenomen. Dit betekent dat de huurprijs ‘automatisch’ wordt verhoogd met de afgesproken indexering. Het is dus niet nodig om de huurder vooraf te informeren over de indexering. Ook als de parochie de indexering vergeet, is de huurder de hogere huurprijs verschuldigd. Dat ligt iets anders als de parochie jaarlijks een factuur stuurt en daarin de indexering vergeet mee te nemen. In dat geval heb je als parochie bij de huurder immers het vertrouwen gewekt dat de op de factuur vermelde huurprijs de juiste was. Ook de rechter wil wel eens tot het oordeel komen dat het alsnog vorderen van de vergeten indexering niet mogelijk is op grond van redelijkheid en billijkheid. De vergeten indexering kun je tot 5 jaar terug vorderen.

 

Kantoorruimte en dergelijke

Voor verhuur van kantoorruimte en dergelijk geldt hetzelfde als voor verhuur van geliberaliseerde woonruimte. Dus ook hier kan de parochie de vergeten huur tot 5 jaar terugvorderen.

 

Was deze informatie nuttig voor je? Deel dit bericht dan gerust met je mede bestuursleden. Ik zou het leuk vinden als zij zich ook inschrijven voor deze nieuwsbrief.

 

Mocht je naar aanleiding van deze nieuwsbrief nog vragen hebben, neem dan gerust contact met mij op via info@maatjd.nl

 

Foto van rawpixel on Unsplash

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  A.W. Stulp (donderdag, 24 februari 2022 14:06)

  Ik heb een vraag aan u. Ik verhuur een woning van mij (niet-geliberaliseerd) vanaf 2017. Ik heb nog nooit indexering toegepast. Nu wil ik dit jaar graag nog zoveel mogelijk "vergeten" indexeringen innen op basis van de terugkeerregeling. Hoe kan ik dat het beste voor elkaar krijgen?
  Alvast hartelijk dank voor uw antwoord.

 • #2

  Marieke (vrijdag, 25 februari 2022 17:14)

  Geachte heer Stulp,
  Met de regeling van art. 7:250 lid 3 BW kunt een vergeten of vertraagde indexering later in het jaar of het jaar daarop inhalen. Het is niet mogelijk om indexeringen van de afgelopen 5 jaar op deze manier in te halen. Nu speelt voor 2021/2022 nog de bijzonderheid dat de huurverhoging voor 2021 voor sociale huur is bevroren. In 2021 was de verhoging 0%. Er valt dus niets in te halen. U kunt nog wel bekijken of er in uw huurcontract een indexeringsclausule staat, op grond waarvan u wellicht de huurverhogingen alsnog kunt vorderen.
  Mocht u graag willen dat ik met u meekijk, dan kunt u mij mailen via info@maatjd.nl.
  Groeten, Marieke Wijnbeld